Chiwawa puppies

De chiwawa is een van de kleinste honden ter wereld.

Waar komt de Chiwawa vandaan?

chiwawa teacupDe geschiedenis van de Chiwawa is niet helemaal duidelijk, er is veel over gespeculeerd. Tot 1898 was de Chiwawa uitsluitend in Mexico te vinden. Daarna kwam het naar de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Er worden heel wat vragen gesteld over de herkomst van de Chiwawa. Is het echt een inheems ras dat afstamt van de honden van de Inca’s en de Azteken? Werd het door de Spaanse veroveraars naar de Nieuwe Wereld gebracht? Of komt het ergens anders vandaan? Bewijzen van de echtheid van de Chiwawa zijn de afbeeldingen van dergelijke honden in het klooster van Huejotzingo, dat dateert uit de tijd van de Tolteken, en de verschillende archeologische opgravingen. Overigens heeft ook Botticelli een hondje afgebeeld dat sprekend op een Chiwawa lijkt (op een fresco in de Sixtijnse kapel). De oorspronkelijke variëteit van de Chiwawa had een kortharige vacht, de langharige is gefokt door kruising met langharige dwergrassen (zoals vlinderhondje, Yorkshire terriër en dwergkeeshond).

Algemene kenmerken

Chiwawa’s staan bekend als de kleinste hond ter wereld, maar ze kunnen zeker hun mannetje staan bij andere grotere rassen. De Chiwawa kan zeer fel en scherp zijn ten opzichte van andere honden. Hun soortgenoten daarentegen worden in het algemeen goed accepteerd. Ze zijn wantrouwig tegenover vreemden. Hun gewicht schommelt tussen 1.5 en 3 kg. Hun voorhoofden zijn groot.

Het gewicht van een Chiwawa schommelt meestal tussen de 1,5 en 3 kilo. Ook staat de Chiwawa bekend om hun grote voorhoofd. Chiwawa’s worden meestal tussen de 15 en 25 cm groot.

Vacht

chiwawaEr zijn twee verschillende soorten Chiwawa’s. Ze bestaan in kortharige en langharige variant. De langharige Chiwawa heeft lang, fijn, zacht haar; dit kan sluik of licht golvend zijn. Deze variëteit heeft een forse kraag en oorfranjes rond de nek. De kortharige Chiwawa heeft een glanzende, gladliggende en zachte vacht.

Oudheid

Honden, en meer specifiek kleine honden, zijn zo ver als gekend in de geschiedenis van Mexico en zijn inwoners, altijd heel belangrijk geweest voor vele Indianen. De honden werden door de Indianen veel gebruik bij geboorte-, huwelijks- en begrafenisrituelen. Ze werden goed verzorgd, ze hielden de teefjes en de reutjes werden meestal gecastreerd. Deze werden vetgemest en verkocht op de lokale hondenmarkten, in bundeltjes bij soort bijeengebonden. Ze werden gebruikt voor rituele plechtigheden en ook wel gegeten op feesten. Sommige van deze honden waren Mexicaanse naakthonden, ook wel xoloitzcuintli’s genoemd, andere werden omschreven als `kleine honden`, wat zonder twijfel de voorouders zijn van de moderne Chiwawa. De Chiwawa is over heel Mexico bekend. Er is waarschijnlijk geen Mexicaan die de kleine chihuahueno, zoals zij de Chiwawa noemen, niet kent, hoewel er maar weinig Mexicanen zijn die hem ooit in werkelijkheid gezien hebben.

De Moderne Geschiedenis

De Chiwawa’s werden vanaf 1880 voor het eerst gezien aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. Veel Amerikaanse toeristen kochten deze kleine honden van de Indianen en namen ze mee naar huis. Al snel werden ze heel populair in de Verenigde Staten. Interessant om weten is dat de eerste geregistreerde Chiwawa’s allemaal kortharig waren. De eerste langharige Chiwawa’s werden in 1959 in Mexico geregistreerd en waren eigendom van een Duitser. Een van de eerste welbekende reuen die werd geregistreerd in de Verenigde Staten was Caranza. Uit Caranza kwamen twee beroemde Amerikaanse bloedlijnen voort, namelijk Perito en Meron, uit deze kwamen met behulp van verschillende langharige fokproducten de hedendaagse langhaar Chiwawa’s voort.

Interesse in een Chiwawa puppy? Puppy House staat gekend om hun grote aantal raspuppies en breed gamma. Kom kennis maken met onze Chiwawa puppy’s. U bent altijd welkom in onze winkel in Boechout.

Contacteer ons gerust op +32 3 455.57.55 of via ons contactformulier.

Word fan op Facebook

Waarom Puppy House?

  • Nationale erkenning
  • +/- 40 Verschillende hondenrassen
  • Wettelijke garanties
  • Voorzien van Europees paspoort
  • Specialist in Chihuahua’s